Creatief

Schilderijen zijn vertegenwoordigers van mijn gevoelens. Zo is een werk van een landschap vaak geen letterlijk landschap maar een herinnering aan een plek, een moment. Intuïtief tot stand gekomen en gegroeid. Een moment ergens in de tijd neergezet op doek.

Soms is er geen herinnering maar ontstaat bij mij het pure werken vanuit het onderbewuste. Wanneer het bewuste denken wordt uitgeschakeld en het hoofd leeg is, krijgen mijn hand en mijn hart hun volledige vrijheid. Vanuit de leegte kan iets nieuws ontstaan. Dan kan er spanning komen tussen de vorm en de rest van het vlak, tussen het bewerkte deel van het papier en de ruimte er omheen.

Wanneer ik in opdracht werk, dan probeer ik in een eerste gesprek zoveel mogelijk te achterhalen of, en zo ja wat, er eventueel nog meer achter de vraag en de persoon leeft. Wilt u meer weten over het geven van een opdracht ?

Door veel op afstand te kijken naar mijn werk voel ik wat het schilderij nodig heeft. Van daaruit reageer ik. Zo ontstaat een spannend samenspel van actie en reactie. Steeds meer wordt verf als substantie een vertrekpunt. Het beeld kan van daaruit telkens weer kantelen en veranderen, als actie en reactie op de beweging van kwast, vingers, spatel en materiaal. Het uiteindelijke werk wordt bepaald en gevormd door alle gebeurtenissen tijdens het proces.

Beginnend vanuit het gevoel en/of de herinnering van mezelf of van de opdrachtgever, zonder schetsen vooraf, wordt verf opgebracht. Vervolgens soms weggekrabd en opnieuw aangebracht, meestal pasteus. Dit proces herhaalt zich net zo lang tot het beeld beklijft. Het is vaak een groei- en wordingsproces waarbij gaandeweg lagen ontstaan waarin subtiele gekraste lijnen of andere lagen zichtbaar worden en soms weer vervagen. Door te experimenteren met verschillende technieken ontdek ik steeds nieuwe structuren en effecten.

Mijn schilderijen maak ik met acrylverf op linnen of katoen. Mijn benaderingswijze balanceert op de grens van figuratie en abstractie. Materialen van allerlei aard kunnen een essentieel onderdeel zijn van een totale compositie. Dat kan van alles zijn variërend van een foto of tekst, een stuk stof, een droogzakje, een strook behang of traanplaat, tot een kledinglabel. Normaal gooi je labels weg van kleding of van theezakjes, maar vaak zijn ze te mooi daarvoor en wil ik ze gebruiken.

Al kijkend naar mijn schilderijen ontdekt men steeds meer…


Belangrijke schilderijen

Connected Geschreven door author icon wilke jul 12th, 2018 | Geen reactie
Face to Face Geschreven door author icon wilke okt 22nd, 2017 | Geen reactie
Volle Vaart Vooruit Geschreven door author icon wilke aug 9th, 2017 | Geen reactie

Top Rated

Connected Geschreven door author icon wilke
Face to Face Geschreven door author icon wilke
Volle Vaart Vooruit Geschreven door author icon wilke